De heel-Nederlandse actiegroep Voorpost voert vandaag actie langs de (kunstmatige) grens tussen Vlaanderen en Nederland. Voorpost zal aanwezig zijn bij grensovergangen en in grensgemeenten.

Met deze actie wil Voorpost duidelijk maken dat de huidige staatsgrens tussen Vlaanderen en Nederland een kunstmatige grens is. Bij het ontstaan van België werd het Nederlands karakter van de Vlamingen de kop ingedrukt en moesten zij tegen wil en dank de Franstalige en kunstmatige staat België erkennen. De breuk van 1830 was een historische blunder die de Vlamingen tot een catastrofale achteruitgang veroordeelde. De rompstaat Nederland heeft door de scheiding aan macht en invloed ingeboet in Europa.

De huidige grens tussen Vlaanderen en Nederland is helemaal niet zo vanzelfsprekend zoals veel mensen denken. Ondanks de staatkundige scheiding van Vlaanderen en Nederland zijn de culturele gelijkenissen nooit doorbroken geweest. De beeldende kunst der lage landen, de literatuur, de media en de podiumkunsten tonen aan dat wij ontelbaar veel overeenkomsten hebben.

In 2015 is het 200 jaar geleden dat Vlaanderen en Nederland binnen één staatsverband verenigd werden. Voorpost wil dat Vlaanderen en Nederland terug herenigd worden om een noemenswaardige positie te behouden in een groeiend Europa en een globaliserende wereld.

In de verschillende grensgemeenten deelt Voorpost duizenden pamfletten uit met de boodschap dat Nederland en Vlaanderen economisch en historisch met elkaar verbonden zijn en een hereniging tal van voordelen heeft op cultureel en taalkundig vlak.

Hier en aan de overkant, daar en hier is Nederland!

20150117_Nederlanden2