Geen Zangfeest zonder samenzang en dus staan er naar goede gewoonte heel wat samenzangliederen op het programma. Het programma biedt klassieke samenzangliederen, volksliedjes, moderne kleinkunst, intieme liedjes, strijdliederen – kortom, een staalkaart van wat Vlaanderen aan liedkunst heeft voortgebracht. De Vlaamse liederschat is uitgebreid, en eigenlijk past ieder lied dat door een Vlaming is geschreven en in groep kan worden gezongen op een zangfeest. Ook dit jaar stelden we weer een mooie selectie liederen samen:

Arteveldelied (N. Destanberg/F. Gevaert)
Vlaanderen, mijn land (J. Kluger/M. Swido/W. Tura)
Lied van mijn land (I. De Sutter/ A. Van Wilderode)
Dit is de tijd (B. Broes/M. Cools)
Als de brem bloeit (A. Preud’homme/Jos Simons)
Vlaanderen, dag en nacht (F. Van Duyse/A. Hoffmann von Fallersleben)
Op de purp’ren hei (A. Preud’homme/E. De Ridder)
De trommel slaat (R. Ghesquière)
Jutho, vooruit! (A. Meulemans/W. Gijssels)
Merck toch hoe sterck (A. Valerius)
De Blauwvoet (E. Hullebroeck/A. Rodenbach)
Heimwee doet ons hart verlangen (A. Preud’homme/J. Simons)
Blijheidslied (K. Mestdagh/P. Stevens)
Brussel (P. Heyninck/A. Van Wilderode)
Volk wordt staat (H. Elegast/A. Van Wilderode)
Voor Outer en heerd (A. Preud’homme/J. Simons)
Opzij, opzij, opzij (H. Van Veen)
Groeninghe (J. Van Hoof/G. Gezelle)
Het Lied der Vlamingen (P. Benoit/E. Hiel)
Gebed voor het Vaderland (G. Feremans/R. Pirijns)
Die Stem van Suid-Afrika (M. De Villers/C. Langenhoven)
Wilhelmus (M. Van St. Aldgeonde)
De Vlaamse Leeuw (K. Miry/M. Peene)
Maar we beperken ons niet tot deze samenzangliederen. Ook de artiesten die optreden op het zangfeest zullen het publiek hun liedjes laten meezingen

Ingeborg
“Door de wind, door de regen”, “Als dat gebeurt”, Eindstation” “Alles gaat voorbij”: iedereen kent de vele liedjes van Ingeborg wel. Sinds ze in 1988 het Leids Cabaretfestival won is Ingeborg niet meer van de Vlaamse podia weg te denken. Zingen, toneel spelen, televisieprogramma’s presenteren… ze heeft overal haar sporen ruimschoots verdiend. We kijken uit naar een spetterend optreden van een enthousiaste artieste die ongetwijfeld het publiek mee haar klassiekers en hits zal laten zingen.

De Wamblientjes
Regelmatig spreken trouwe zangfeestgangers ons aan met de vraag wanneer die schitterende kindergroep uit Asse nog eens naar het Zangfeest kwam. Wel, we hebben goed nieuws. De groep onder leiding van Johan Waegeman is, na een korte periode het wat stiller te hebben gedaan weer helemaal klaar voor een schitterend op ons zangfeest. Klassieke kinderliedjes, eigen liedjes: als de Wamblientjes een lied onder handen nemen, dan weet je dat je sfeer en zangplezier mag verwachten.

En verder…
De knappe blazers van Brassband Scaldis uit Hoboken zorgen naar goede gewoonte voor de begeleiding van de samenzang. Wim Berteloot begeleidt op piano en verzorgt de muzikale bindingen tussen de liederen. Leden uit verscheidene koren, waaronder Mannenkoor Gaudeamus, De Netezonen, Vrouwenkoor Nele, Die Cierlycke en leden uit koren van Sint-Antonius-Zoersel, Wijnegem en Berlaar vormen samen het zangfeestkoor. Zij ondersteunen de samenzang en zetten het Zangfeest in met een bewerking van het Arteveldelied door Fons De Meulder. Koor en orkest staan onder leiding van de dirigenten Ivo Van Gils en Peter Leys.

Tal van jongerengroepen staan garant voor een visueel en muzikaal spektakel. De dansers van R U Famous brengen eigen danscreaties en geven extra kleur aan een aantal liederen.Vaste waarde is de taptoe van de jeugdmuziekkapellen. Dit jaar verwelkomen we de muziekkapellen van Chiro Sinaai en Chiro Opstal, de muziekkapel van het VNJ en de Thebaanse trompetten van KSA Hanske de Krijger uit Oudenaarde. Gust Peeters schrijft dit jaar de teksten die voorgedragen worden door Wilfried Haesen. Voor de regie tekent dit jaar, reeds voor de vijftiende maal, Paul Cordy.

Kinder- en gezinstribune
Het Zangfeest is de laatste jaren zo boeiend en afwisselend geworden dat meer en meer ouders het echt zonde vinden hun kinderen naar de kinderanimatie te sturen, temeer omdat dit een zeldzame gelegenheid is om nog eens samen met het gezin te zingen. Dit kunnen we alleen maar toejuichen en daarom hebben we het anders aangepakt. Om te beginnen wordt een volledige tribune gereserveerd voor gezinnen met kinderen. Het is niet alleen gezelliger om samen met en naast andere gezinnen te zingen, zeker ook voor de kinderen. De tribune bevindt zich bovendien net naast de kinderopvang.

U heeft dus opnieuw de keuze. U kan uw kinderen bij het binnenkomen inschrijven voor de kinderopvang en hen daar heel het Zangfeest met een gerust gemoed achterlaten in de hand van ervaren animatoren of u neemt uw kinderen mee in de zaal om te zingen. Wanneer ze toch even iets anders willen doen, kunnen ze tussendoor naar de kinderopvang vlakbij. Daar kunnen ze tekenen, knutselen, spelletjes spelen, film kijken of zich uitleven in het springkasteel. Op elk moment kunnen ze afgehaald worden om opnieuw een stukje Zangfeest mee te pikken. Op die manier moet het Zangfeest een gezellige uitstap worden voor het hele gezin. Net als vorige jaren genieten kinderen en jongeren tot 18 jaar een sterk verminderd tarief, zitplaats in de zaal en/of kinderopvang inbegrepen.

De kans is groot dat de Lotto Arena ook dit jaar te klein zal zijn. Bestel daarom tijdig uw kaarten en breng vrienden en familie mee om samen in verbondenheid onze liederenschat te zingen en onze identiteit uit te dragen.