05/03/2021
Francis Van den Eynde, mede oprichter van Voorpost, is aan zijn laatste en definitieve reis begonnen. Vandaag moeten we afscheid nemen van de man die in 1976 mee aan de wieg stond van Voorpost en gisteren 4 maart overleden is.

Vele jaren was hij voorzitter van onze actiegroep. Wanneer Voorpost nu al 45 jaar op de barricaden staat is dat mee te danken aan hem. Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel met veel intelligentie maar vooral met een warm hart heeft hij ons de weg gewezen heeft hij Voorpost mee uitgebouwd en mee op de kaart gezet zowel in Vlaanderen als Nederland. Eén van zijn beste kameraden was Frie Verbruggen de eerste voorzitter van Voorpost Nederland.

Voorpost is actie, vorming en kameraadschap. Dat was Francis ook. Acties in Vlaanderen, Nederland en heel Europa tot in Zuid-Amerika toe.
Francis droomde van een onafhankelijk Vlaanderen op weg naar de hereniging van de Nederlanden.

Zijn bijdrage om van die droom een realiteit te maken is niet te onderschatten. Op alle terreinen was hij actief. Het aantal voordrachten dat hij gegeven heeft, in alle uithoeken van de Nederlanden en doorheen heel Europa zijn niet te tellen alsook het aantal onderwerpen waarvoor men hem kon vragen. Om het even over welk onderwerp hij ook kwam spreken hij deed dat met verve, een uur, anderhalf uur, zonder ook maar eenmaal te moeten kijken op een blad papier. Plaatsen, data, namen, hij was een lopende encyclopedie. En wanneer zijn voordracht ten einde was zat iedereen nog even geboeid te luisteren als bij aanvang.

Maar Francis was zoveel meer dan de actievoerder, de betoger, de auteur van honderden artikels en de spreker op talloze vergaderingen, meetings en sporenherdenkingen.

Hij was ook de Bourgondiër de levensgenieter, eten, drinken en zingen. Hoeveel zangavonden heeft hij niet geleid, hoeveel liederen hebben we niet samen gezongen in onze Vlaamse kroegen als De Gezelle in Roeselare, de Leeuw Van Vlaanderen in Antwerpen en De Klokke in Duffel en tijdens Voorpost Pinksterkampen en Joelfeesten. Vlaamse liederen, Franse, Engelse, Duitse en Ierse, je repertorium was onuitputtelijk.

Jouw lied is nu uitgezongen Francis. Het was een bijzonder mooi lied met een rijke verscheidenheid aan strofen. Je bent vertrokken naar de andere kant. We hopen dat je daar je vele vrienden die je voorgingen zal ontmoeten om samen te genieten en te zingen.
Dit afscheid komt toch nog onverwacht. Op 1 april zou je 75 geworden zijn. Maar het is zoals onze kameraad Plog zei je hebt voor 2 x 75 geleefd.

Wij van Voorpost zijn dankbaar voor je tomeloze inzet toen je onze voorzitter was en dankbaar omdat we ook na het beëindigen van die functie nooit tevergeefs beroep op je deden.

Ons blijft de herinnering aan een warme man een trouw militant en kameraad die heel zijn leven in dienst stelde van zijn idealen.

Trouw om trouw!

De leiding van Voorpost.