Met een twintigtal militanten werd een bezoek gebracht aan de lopende tentoonstelling in het Bormshuis. Deze knappe verzorgde en interessante tentoonstelling had als thema: ‘Daar is maar één Vlaanderen en t’is  Dietsch – de Dietse beweging van 1918 tot 1944’. De tentoonstelling leverde met zijn vele documenten, tijdschriften, foto’s, boeken, enz. een schat aan informatie voor al wie interesse heeft in de Dietse beweging.

Wie er niet bij kon zijn en alsnog deze prachtige tentoonstelling wenst te bezoeken kan nog tot en met 27 juni terecht in het Bormshuis (openingsuren: dinsdag en woensdag van 14 tot 17 uur en zaterdag van 10 tot 16u).

Na de vele informatie van de tentoonstelling verwerkt te hebben mocht het tweede deel van de dag er iets luchtiger aan toe gaan en hielden we met Voorpost een kroegentocht.

Als eerste cafeetje werd het oudste café van Vlaanderen, mogelijk zelfs van de Nederlanden, aangedaan namelijk de ‘Quiten Matsys’ in de Moriaanstraat 17 te Antwerpen. Reeds in 1565 was dit een herberg. Willem Elssschot en Paul Van Ostaijen waren er in hun tijd vaste klanten. Wie Antwerpen bezoekt moet er zeker eens binnen springen.

Na ons bezoek aan deze historische herberg trokken we naar de zonovergoten Grote Markt van Antwerpen waar we een prachtig bloementapijt konden bewonderen en onze dorst gingen laven in café Den Bengel broederlijk gelegen naast café Den Engel. Daar Den Bengel iets beter bij het karakter van Voorpost past gaven we de voorkeur aan dit gezellig café en dronken er om in de gepaste sfeer te blijven een heerlijke Deugniet. Vervolgens werd het tijd om buiten alcohol onze magen ook nog wat te vullen met een stevig maal. Waarna we ons, niet zonder enige nieuwsgierigheid, naar het wereldberoemde Vlaams Nationaal café de Leeuw van Vlaanderen haasten dat als een feniks  helemaal herrezen is uit zijn as. Opgekuist, geschilderd, verfrist, zelfs de tientallen bierpotten aan het plafond werden afgewassen en terug opgehangen. En… we voelden ons dadelijk terug thuis! Het werden enkele bijzonder gezellige uurtjes waarbij, zoals in het verleden, onze liederen, de brave, de stoute en de minder propere niet konden ontbreken. Wij wensen de uitbaters Gorges en Eric proficiat om dit historisch café opnieuw leven te hebben ingeblazen en wensen hen onnoemlijk veel succes toe. Doch zouden we graag toch nog twee kleine suggesties aan de uitbaters willen meegeven. De stokoude jukebox heeft zijn rechtmatige plaats terug gekregen. Indien mogelijk laat hem herstellen zodat we terug ‘onze’ schijfjes kunnen draaien. Tweede suggestie, laat die oude kaders met die oude foto’s uit de beweging terug aan de muren hangen. Zij horen daar en zijn deel van de geschiedenis van dit café.

Ten slotte geven we dit nog mee, tijdens de weekeinden kan men reeds een bezoek brengen en zijn dorst lessen in de Beest! Op 10 juli is de officiële heropening waarna de Leeuw van Vlaanderen alle dagen open is.

Deze fantastische dag hebben we afgesloten in de 15e eeuwse historische kelder De Pelgrom in de Pelgrimstraat 15.

Zoals wel vaker voorvalt als we met Voorpost op stap zijn was het weer zo’n dag waarvan men zegt : die kan men ons al vast niet meer afpakken!