Een honderdvijftigtal mensen heeft op zondag 30 november het Colloquium ‘Identitair verzet in Europa’ van Voorpost te Edegem bezocht. Het moet gezegd, de middag was sterk georganiseerd en zat goed in elkaar met een behoorlijk aantal sprekers en zelfs tussendoor muzikaal vermaak. Er stonden ook allerlei kraampjes met boeken en tijdschriften die u niet in de lokale boekhandel zult tegenkomen. Bart Vanpachtenbeke, voorzitter van alle afdelingen van Voorpost, opende rond twee uur het Colloquium en heette iedereen welkom en vertelde kort over de opzet van de dag.

Het eerste panelgesprek ging tussen Enrique Ravello (SOMcatalans) uit Catalonië en Frederik Hagberg (Nordisk Ungdom) uit Zweden. Ravello vertelde over de onafhankelijksreferenda die zijn verboden door de regering. De Burgemeesters gingen dat dan maar zelf organiseren onder andere namen. Verder vertelde hij dat de Catalaanse identiteit wordt aangetast door immigratie onder Franco van Spanjaarden die zich niet wilden aanpassen en thans islamitische en Latijns-Amerikaanse immigratie naar Catalonië en ook naar de rest van Spanje. Frederik Hagberg kwam ook terug op het thema immigratie, waarbij op de tien miljoen Zweden zich er nu al een miljoen niet–Europeanen bevinden. Daarnaast worden vrouwen in het land bijna maatschappelijk verplicht te gaan werken en wordt kinderen zo vaak in handen van de staat gebracht. Er zijn daarbij veel abortussen en families worden bewust kapotgemaakt.

Tussendoor mochten we luisteren naar de muziek van kleinkunstenaar Bart de Bard. Een Vlaamse Boudewijn de Groot, die zingend en met de gitaar enkele liederen te gehore bracht o.a. over het bedreigde dorpje Doel. Hierna betrad Bert Deckers, hoofdredacteur van Rechtsactueel het podium, om de rol van de nationalistische media te bespreken. Hij vertelde over de aantallen lezers en volgers van de webstek en dat men veel mensen via het internet kan inspireren tot maatschappelijke betrokkenheid. Padrig Montauzier de ook meedeed aan het gesprek, vertelde dat het moeilijk is om zijn blad War Raok overal in de schappen te krijgen, omdat ze al snel iets ‘fascistisch’ vinden. Daarnaast vertelde de Bretonse nationalist nog, dat zijn blad ageert tegen de Franse staat en voor een vrij Bretagne en het Europa der volkeren is.

De hoofdgast was Tomislav Sunic, de Kroatische oud-diplomaat en thans publicist. Hij vertelde over het belang van een gezamenlijke taal voor Europeanen, zoals dit thans het Engels is. De verdeeldheid in Europa is niet goed, zeker niet voor een sterk Europees continent. Volgens hem is ras de primaire bron van onze identiteit. Daarbij merkte hij nog op dat de vijand momenteel het kapitalistische systeem is en dat wij teveel ons richten op de gevolgen hiervan. Er is volgens hem ook een negatieve identiteit, je Europese buren haten omdat ze iets anders zijn of op een stukje gebied zitten wat vroeger aan een ander toebehoorde. We worden volgens Sunic echter allemaal verpletterd door het huidige systeem.

De dag werd afgesloten door oud-voorzitter van Voorpost Johan Vanslambrouck die besloot iedereen te bedanken voor de aanwezigheid en de geslaagde middag. Ook deed hij nog een warme oproep voor inzet voor het Europa der Volkeren, het Europa dat Voorpost nastreeft.

Meer foto’s zijn te bekijken op onze Facebookpagina.

(met dank aan de tekst voor Rechtsactueel)