11/07/2022
Onder een stralende zon verzamelden honderden nationalisten op het historische Hendrik Conscienceplein in Antwerpen voor de traditionele Guldensporenherdenking.

Centrale figuur die herdacht werd was Peter Benoit (1834–1901) wiens borstbeeld dit jaar dreigde te verdwijnen in de universiteit. Zoals Hendrik Conscience zijn volk leerde lezen, leerde Peter Benoit zijn volk zingen. Deze historische figuren hebben een belangrijke rol gespeeld om tot op de dag van vandaag nog in onze eigen taal te kunnen spreken, lezen, schrijven en zingen. Blijf hun gedenken.

En gezongen werd er! Onder leiding van De Vlaamse Skalden en De Klokkeluiders weerklonken tal van strijdliederen en een vendelier van Speelschaar Ossaart gaf er de nodige kracht aan.

Gastspreker dit jaar was Jurgen Ceder, actief geweest in TAK, NSV en medeoprichter van de Vlaams Blok Jongeren. Verder was hij actief als politicus in Vlaams Belang en N-VA en momenteel actief als één van de belangrijkste en meest gelezen columnisten van ’t Pallieterke en Pal nws.

Kortom, een strijdbare dag onder een stralende zon waarbij de kameraadschappelijke banden stevig werden opgebouwd.