Een delegatie van Voorpost reisde af naar de Poolse hoofdstad Warschau om voor de vierde maal deel te nemen aan de Onafhankelijkheidsmars (Marsz Niepodległości) welke op de nationale feestdag op 11 november 2014 wordt gehouden.

De Voorposters arriveerden op zondagochtend in Warschau. De zondagmiddag werd gebruikt om het Cultuurpaleis te bezoeken. Het uitzicht over de stad is fantastisch. Aan aangename eegelegenheden heeft Warschau geen gebrek. Een deel van de delegatie deed zich te goed in een restaurant terwijl een tweetal Voorposters was uitgenodigd door de organisatie voor een aangename maaltijd in een goed restaurant om een goed bij te praten.
In de avond bezochten we een bijeenkomst van onze Zweedse kameraden van Nordisc Ungdom.

Na een aangenaam ontbijt werd het Museum van de Opstand bezocht. De lange wachtrij werd beloond met een mooi en informatief opgezet museum. In de avond bezocht Voorpost een korte voorstelllingsbijeenkomst van een tiental delegaties uit Europa.

Dinsdag, de dag van de Onafhankelijkheidsmars werd begonnen met een wandeling door de ‘oude’ binnenstad gevolgd door een kijkje bij de officiële herdenking van de Poolse onafhankelijkheid. Op naar het Cultuurpaleis. Dat was het aanvangspunt voor de betoging. Deze had nu een andere route dan voorgaande jaren. De route liep van het Cultuurpaleis naar Kamionek (geboorteplaats van Roman Dmowski, de stichter van zowel de Poolse staat als onze bevriende organisatie Heelpoolse Jeugd (Mlodziez Wszechpolska) ) nabij het Nationaal Stadion. De mars is een samenwerking van de Obóz Narodowo Radykalny (ONR), een radicale nationalistische partij, en Mlodziez Wszechpolska (MW) oftewel de ‘Heelpoolse Jeugd’, een nationalistische actiegroep waar Voorpost goede contacten mee onderhoudt. Deze organisatoren zijn er in geslaagd om in enkele jaren tijd een zeer divers publiek aan te trekken en de Mars tot een omvang van maar liefst ruim 50.000 tot 100,000 deelnemers (de schattingen lopen nog uiteen) uit te bouwen.  De betoging verliep goed totdat provocateurs erin slaagden de vlam in de pan te doen slaan. Dit in combinatie met een politiekorps met geldingsdrang resulteerde in enige onrust welke door de media breed werd uitgemeten. Dezelfde media had wederom geen oog voor de diverse samenstelling van de betogers en vooral ook niet voor de boodschap. De betoging eindigde bij het stadion waar de betogers werden toegesproken.

De dag erop was helaas weer tijd om terug naar huis te gaan. Onze dank gaat uit naar de organisatoren van de Mars en in het bijzonder de buitenlandvertegenwoordiger Michal voor zijn hulp en begeleiding van de bijeenkomsten voor de buitenlandse delegaties.

Meer foto’s zijn op onze Facebookpagina te bekijken.