Voorpost organiseerde een Lentewandeling langs de rivier De Linge. De naam Lentewandeling was wellicht wat te optimistisch en voorbarig gekozen want harde wind en een enkele regenbui brachten sfeer in de wandeling.

Uiteraard was de route van de wandeling niet toevallig gekozen. Aan de rivier De Linge ligt in Kedichem het voormalig hotel Cosmopolite. Bij de hotel vond op 29 maart 1986 de antifascistische aanval op een verzoeningsbijeenkomst van de Centrumpartij plaats. Gevolg: een uitgebrand hotel, tientallen gewonden, waaronder enkele zwaargewond, en indirect, een dode. De actie kon toen op weinig politieke interesse rekenen. Tenslotte waren de antifascisten niet meer dan nuttige systeemknechten die alternatieve partijen het leven moeilijk maakten.

Het hotel is na de laffe aanval weer opgebouwd, maar is sinds enige tijd gesloten en maakt nu een vervallen indruk. Voorpost maakt er een goede gewoonte van om iedere vijf jaar stil te staan bij de gebeurtenissen. En iedere vijf jaar op een andere wijze. In 2006 bijvoorbeeld met een processie en in 2011 met een korte ceremonie aan de overkant van de rivier. Een dergelijke laffe daad mag nooit vergeten worden.

Bij het hotel stonden de wandelaars enige tijd stil en werd het verhaal van de laffe aanval, morgen dertig jaar geleden, nog eens verteld. Onder de indruk van de gebeurtenissen vervolgden de Voorposters de weg richting Leerdam alwaar nog een versnapering werd genuttigd.

20160328_lentewandeling-4 20160328_lentewandeling-1

Meer info:
Aanslag op Centrum-democraten in Kedichem
Kedichem Bloedige Aanval op CP/CD Congres 29 maart 1986

De Journaaluitzending van 29 maart 1986: