11/05/2024

Op zaterdag 11 mei organiseerde Voorpost Nederland haar jaarlijkse culturele uitstap. Dit jaar brachten we een bezoek aan de Tweede Kamer. We kwamen niet om actie te voeren maar juist om eens een uitleg te krijgen over de gang van zaken in ons parlement, de tweede kamer.

Onder de stralende lentezon verzamelden we voor de ingang van het tijdelijke Tweede Kamergebouw alwaar de rondleiding meteen van start ging met een toelichting over de buitenzijde van het complex. Na het opbergen van de tassen wandelden we door de zogeheten Statenpassage – de centrale ontvangsthal – en kregen we uitleg over de aanwezige kunst en architectuur. Met name het borstbeeld van Pim Fortuyn genoot veel aandacht van de aanwezigen.

Na een vragenrijke tussenstop bij de commissiezalen was het dan eindelijk zover en mochten we via de bekende roltrappen naar de publieke tribune van de plenaire zaal. Uitkijkend op de blauwe zetels vertelde de enthousiaste gids ons uitgebreid over de indeling en werking van onze Tweede Kamer.

Het bezoek werd afgesloten met een hapje en drankje in de stad. Wanneer de renovatie van het Binnenhof voorbij is – op zijn vroegst eind 2028 – zullen we zeker nog eens terugkomen voor een nieuwe rondleiding!