De 15de  IJzerwake kon weer rekenen op de geestdriftige medewerking van Voorpost en zijn militanten.

Vrijdag waren reeds enkelen actief op de IJzerwake weide , tenten, toiletten, stoelen enz. werden geleverd door de respectievelijke firma’s waarna de werken van start konden.

De eerste werkdag werd traditioneel afgesloten met een heerlijke braai  op de Vleterranch,weerom professioneel klaargemaakt door onze Voorpost-koks Peter en Ludo. En of het gezellig werd! Na de braai werd er nog gezongen rond het geïmproviseerd kampvuur waarna bedden en tenten opgezocht werden  voor enkele uurtjes slaap.

Zaterdag  werden dan de grote werken aangevat en dat zowel in de Vleterranch als op de IJzerwakeweide. Nick toverde met enkele tientallen militanten de Vleterranchmanege om tot een gezellige sfeervolle ruimte klaar voor de zangavond.

Een grote ploeg militanten onder leiding van Luc gingen ondertussen aan slag op de weide en dat met een temperatuur van dertig graden en meer. Tenten werden opgezet, enkele duizenden stoelen geplaatst , podium aangekleed , toiletten geplaatst …dat werd zweten. Ondanks de hitte kwam alles tijdig klaar en dat was ook zo met de opstelling van de grote VNJ tent die opgetrokken werd door enkele tientallen VNJ ers en sympathisanten.

Tegen zes uur stond op de Vleterranch de spaghetti te dampen en konden een 70 militanten aanschuiven  om nieuwe krachten op te doen. En dat was nodig want om 20u. gingen de deuren open voor de zangavond die geopend werd door twee doedelzakspelers. Het werd letterlijk en figuurlijk een warme , heerlijke avond met afwisselend samenzang , Keltische klanken uit de doedelzakken en waarbij vooral de prachtige liedjes van Wilfred in de smaak vielen. Om 23u werd de avond officieel afgesloten. De laatste zochten hun bed of tent op omstreeks 5u. En dat werd dan een wel erg korte nacht want om 7u stond de ontbijttafel gedekt.

Te 8u30 werd er verzamelen geblazen aan de Voorposttent op de IJerwakeweide waar actieleider Nick de  taken verdeelde onder de militanten. Zoals vorige jaren waren  voorposters actief op verschillende terreinen, ordedienst aan de ingangen  en op  de weide,parking enz.

Het werd een mooie maar ook krachtige bedevaart waarbij duidelijke taal gesproken werd door zowel de gastspreker Bart Laeremans als voorzitter Wim de Wit. Toespraken en verslag van de IJzerwake en foto’’s kan men terugvinden  op www.ijzerwake.org .

Na de plechtigheid werd door de hele ploeg hard gewerkt om al een groot gedeelte van de opbouw terug te ontmantelen. Om 16u. was het tijd om een frisse pint te drinken en even te ontspannen waarna de meeste militanten de terugweg naar huis aanvatten. Een afgeslankte ploeg van militanten die maandag niet moesten  gaan werken, verbleef een laatste nacht in de Vleterranch om maandagmorgen  nog een aantal uren te gaan werken op de weide om de laatste tientallen tenten   af te breken en het terrein op te ruimen.

Het werd weer een fantastisch Voorpostweekeinde waarbij we alleen maar iedereen kunnen bedanken die door zijn medewerking heeft bijgedragen tot het welsagen van dit weekeinde. En dat zijn alle Voorpostmilitanten! Met bijzondere dank aan John en Vic  die het vervoer van het materiaal op zich namen, Peter en Ludo voor de braai, de zangleiders oud -NSV ers die de zangavond in goede banen leiden , Goedele voor de muzikale begeleiding, de doedelzakspelers en uiteraard de eigenaars van de Vleterranch die ons hun accommodatie ter beschikking stelden en er voor zorgden dat we op tijd eten kregen.

Het zoveelste Voorpost topweekeinde! Hou zee kameraden het was mooi dat jullie er bij waren.

Alle foto’s van dit fantastische weekeinde zijn hier terug te vinden!