Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de hereniging der Nederlanden voerde de nationalistische actiegroep Voorpost afgelopen zaterdag actie langs de grens tussen Vlaanderen en Nederland.

In tien verschillende grensgemeenten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg werden er aan de grenspalen borden geplaatst met de boodschap ‘Hier en aan de overkant, daar en hier is Nederland’.

Via deze actie wil Voorpost duidelijk maken dat de huidige staatsgrens tussen Vlaanderen en Nederland een kunstmatige grens is. Bij het ontstaan van België werd het Nederlandse karakter van de Vlamingen de kop ingedrukt en moesten zij tegen wil en dank de Franstalige en kunstmatige staat België erkennen. De breuk van 1830 was een historische blunder die de Vlamingen tot een catastrofale achteruitgang veroordeelde. De huidige grens tussen Vlaanderen en Nederland is helemaal niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken. Ondanks de staatkundige scheiding van Vlaanderen en Nederland zijn de culturele gelijkenissen nooit doorbroken geweest. De beeldende kunst der Lage Landen, de literatuur, de media en de podiumkunsten tonen aan dat wij ontelbaar veel overeenkomsten hebben.

In 2015 is het 200 jaar geleden dat Vlaanderen en Nederland binnen één staatsverband verenigd werden. Voorpost wil dat Vlaanderen en Nederland herenigd worden om een noemenswaardige positie te behouden in een groeiend Europa en een globaliserende wereld. In de verschillende grensgemeenten deelde Voorpost vijfduizend pamfletten uit met de boodschap dat Nederland en Vlaanderen economisch en historisch met elkaar verbonden zijn en een hereniging tal van voordelen heeft op cultureel en taalkundig vlak.

Hier en aan de overkant, daar en hier is Nederland!

Bart Vanpachtenbeke
Voorzitter Voorpost

Bart Vanpachtenbeke
Voorzitter Voorpost

Nick Van Mieghem
Actieleider Voorpost Vlaanderen

Florens van der Kooi
Actieleider Voorpost Nederland

Meer info:
voorpost.org
Facebook