Een groep Voorposters heeft van 10 tot en met 15 juli het 12e Magyar Sziget(“Hongaars Eiland”) bezocht. Dit festival wordt jaarlijks georganiseerd door de HVIM (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom / “de Jeugdbeweging van de 64 Graafschappen”) en wordt gehouden in Veröce, een plaats bijna 40 kilometer boven de hoofdstad Boedapest. Het festival gaat altijd door in het eerste weekeinde van augustus. Magyar Sziget is een festival dat een zeer divers publiek trekt. Voor het overgrote deel bestaat dit uit Hongaren; niet alleen uit het huidige Hongarije, maar ook uit de ontstolen gebieden die Hongarije zijn ontvallen na het dictaat van Trianon. Daarnaast zijn er kleine aantallen buitenlanders zoals Nederlanders, Vlamingen, Italianen, Spanjaarden, Polen, Zweden, Noren, Fransen en Kroaten. De Voorposters vertrokken zondagavond vanuit Vlaanderen en Nederland om maandagmiddag aan te komen op het festivalterrein. Voordat we op de plaats van bestemming aankwamen hebben we echter eerst een bezoek gebracht aan de militaire begraafplaats in Budaörs waar o.a. Vlaamse en Nederlandse soldaten liggen die zijn gesneuveld bij de verdediging van Boedapest tegen de communistische legers van Stalin. Vervolgens was het nog een klein stuk rijden tot het festivalterrein. Hier hebben we ons geïnstalleerd en hebben we een goed Hongaars restaurant bezocht.

De opzet van het festival was dit jaar anders dan voorgaande jaren. Vorig jaar besloeg Magyar Sziget nog een hele week. Een teruglopend bezoekersaantal en veel festivalconcurrentie dwongen de organisatie echter om de datum te verzetten en het Hongaarse gedeelte te verminderen. Daarentegen werd voorafgaand aan Magyar Sziget een tweedaags internationaal festival gehouden: Festival Boreal.

Het internationale gedeelte werd dinsdag geopend met een voorstelling van traditionele Hongaarse dans en vechtkunsten. In de middag gaf de met ons meegereisde Henk van de Graaf zijn voordracht over de thans gaande genocide in Zuid-Afrika. ’s Avonds trad er een Duitse (Kategorie C) en een Hongaarse band op.

Woensdagmiddag mocht onze buitenlandverantwoordelijke Bart het woord namens Voorpost voeren in de conferentie van buitenlandse delegaties. ’s Avonds waren er optredens van Saga, Palmetta en een tweetal Poolse bands.

Op donderdag reisden de Voorposters met de trein naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Met de metro gingen we het Heldenplein. Daarna was de binnenstad aan de beurt voor een bezoekje. Een medewerker van parlementslid van Jobbik Tamás Gaudi-Nagy wachtte ons aan het begin van de middag op bij het indrukwekkende parlementsgebouw. We kregen een rondleiding door de parlementariër en woonden in de tribune van de fractiemedewerkers de laatste zitting van het parlementsjaar bij. De optredens van de Hongaarse groepen Kárpátia en Historica completeerden de dag.

Vrijdag was de dag voor een uitje richting de imposante burcht in Visegrád. Om de burcht te bereiken moest de veerpont over de Donau worden genomen. De strategisch gelegen burcht was zeker het bezoeken waard, als was het alleen maar om het uitzicht. Diverse Oi-bands traden deze vrijdagavond op.

Op zaterdag bleven de Voorposters op het festivalterrein. Op het grote veld werd weer een demonstratie met ruiters gegeven. S’avonds weer populaire Hongaarse bands.
Zondag vroeg vertrokken de auto’s van de Voorpostdelegatie richting huis. Tevreden terugkijkend op een goede week en op de vele internationale contacten die we hebben opgedaan.

Meer foto’s zijn op onze Flickrpagina te bekijken.