16/11/2019
Zoals ieder jaar gaat Voorpost in tal van steden op pad als zwarte piet.
In Nederland arriveerde de Sint met zijn sympathieke helpers in Apeldoorn. Deze stad was dan ook in een vesting veranderd. Er was veel zichtbare en onzichtbare (kuch) politie op de been. De pieten werden in het centrum al snel op de plek gehouden door een overmacht aan agenten en allerlei handhavers. De pieten gingen echter onverstoorbaar door met het uitdelen van snoepgoed aan de kinderen. De pieten konden op veel sympathie rekenen van de ouders.
Toen de Sint echter langzaam dichterbij kwam werden de pieten gesommeerd in en demonstratievak te staan. Dat gebeurd uiteraard niet, zodat de pieten ervoor kozen op een andere locatie verder te gaan. Inmiddels waren de meeste pieten al gecontroleerd door de politie.
De auto’s met pieten werden langdurig achtervolg door de blauwe petten. En uiteraard weer gehinderd en gecontroleerd. In Apeldoorn komen we zeker nog terug.

Ook in Antwerpen trachtten de politiediensten de helpers van de Sint te hinderen. Maar met enig duwen wisten de pieten toch de kinderen op het plein voor het MAS te bereiken. Ook hier werden de pieten met veel sympathie onthaald.

De komende weken zal Voorpost met de pietenploeg nog in tal van steden aanwezig zijn. Hartverwarmend zijn de steunbetuigingen van het publiek. Zorgelijk is de toenemende agressieve houding van de overheidsdiensten. Je kan tegenwoordig beter als jihadist terugkeren uit Syrië dan als zwarte piet de straat op gaan…