09/12/2018
Voorpost organiseerde in Eindhoven een vormingsmiddag over cultuurmarxisme. De spreker had de ondankbare taak om een onduidelijk begrip duidelijk te maken.
De spreker begon met de uitleg van het begrip marxisme. Van de ongeorganiseerde maatschappij naar de Proletarische revolutie welke Marx nastreefde. Vervolgens werd het westers marxisme aan de hand van Lucacks en Gramsci uitgelegd om vervolgens bij de Kritische Theorie van de Frankfurter Schule aan te komen. Ook de beschuldiging dat cultuurmarxisme een complottheorie zou zijn werd door de spreker besproken en weerlegd.

Een poging tot definitie kwam tot het volgende: Cultuurmarxisme is een uit de culturele benadering van het westerse marxisme ontstane bepaalde manier van denken met de Kritische Theorie van de Frankfurter Schule en het Gramscianisme als basis.

Na een korte vragenronde was het woord aan Simon Roche van de Suidlanders om kort, maar bevlogen over de situatie over de Plaasmoorden en de landonteigening te vertellen. De situatie voor de blanken in Zuid-Afrika is dramatisch. Geweld en racisme is aan de orde van de dag en de westerse media kijkt de andere kant op.

Het was weer een leerrijke middag! Na afloop werd er nog bijgepraat onder het genot van een drankje.