De prachtige Voerstreek vormde de achtergrond voor het goed verlopen Pinksterkamp. Het 34ste Pinksterkamp werd gehouden in Moelingen, gemeente Voeren. Op vrijdagavond kwamen de deelnemers druppelsgewijs binnen. Geen hele grote opkomst dit keer, maar de wegblijvers hebben een goed weekeinde gemist. Onze hoofdredacteur kwam op de fiets hetgeen hij moest bekopen met enkele gebroken botjes in zijn hand door weigerende remmen. Het gevolg was dan ook een weekeinde met de hand in het gips.

Op zaterdagochtend werd na de openingsceremonie een vorming gegeven door actieleider Luc Vermeulen. Thema: tactiek en strategie van Voorpost. Luc deed nogmaals uit de doeken wat ons hoofddoel is (de hereniging van de Nederlanden) en hoe we dit moeten nastreven.

De keukenploeg werd dit jaar gevormd door Angie en Toon. Een taak die, zoals we van hen gewend zijn, weer zeer goed werd vervuld. Op zaterdagmiddag vertrokken we naar Maastricht voor een bezoek aan de Sint-Pietersberg. Eerst een mooie wandeling richting de steengroeve, dan een bezoek aan de Kasteelruïne Lichtenberg om vervolgens af te sluiten met een bezoek aan Fort Sint-Pieter.

Terug op het kamp wachtte de Voorposters een smakelijke maaltijd welke er goed in ging. Leider van de ‘Harde Vlaamse Voerkern’ Leon Bancken vertelde in de avond over de harde strijd in de Voerstreek, de repressie van overheidswege en de persoonlijke opofferingen. Na deze woorden werd een film vertoond over de strijd in de Voer. Dat er bij die strijd geen doden zijn gevallen mag een wonder worden genoemd.

De zondagmorgen werden, zoals iedere morgen, de slapers ruw uit hun slaap gehaald door het fluitje van Luc. Op het ochtendprogramma stond een vorming gegeven door een enthousiast verhalende Guido Sweron. Sweron is ook één van de strijders van weleer, maar heeft aan de wieg gestaan om alle negatieve energie rond de Voerstreek om te buigen tot een positieve door het toerisme tot volle bloei te laten komen. De Voerstreek is ten slotte één van de mooiste gebieden van de Nederlanden.

De middag werd daarom dan ook benut om een schitterende wandeling te houden. Na een kort woordje door onze hoodredacteur bij het vroegere huis van Pastoor Veltmans volgende we de zogenaamde Bronnenwandeling. Deze wandeling van 8,5 kilometer voerde de Voorposters langs modderige paden, schitterende vergezichten, mooie oude boerderijen en steile wegen. Her en der zijn nog sporen van Waalsgezinde onverdraagzaamheid te zien in de vorm van bekladden van monumentale gebouwen. De wandeling leidde ook nog langs de vroegere woning van forellenkweker Snoeck die het in 1980 nodig vond om het vuur te openen op vreedzame demonstranten. De wandeling werd afgesloten op een terrasje met een streekproduct.

Het avondeten werd bereid op de braai die weer voldoende te bieden had. Onder leiding van Nick en Reinhard werd, onder muzikale begeleiding van Kurt met zijn trekzak, een zangavond gehouden. Deze ging tot laat in de avond.

Maandagmorgen op Pinksterkamp, altijd minder leuk. Ontbijt, een afsluitend woord van onze voorzitter en vervolgens de grote schoonmaak. Deze verliep vrij vlotjes zodat een ieder op tijd op huis aan kon. Het onverwacht mooi weer zorgde mede voor een uitstekende stemming.

Voor in de agenda: het Pinksterkamp van 2014 wordt gehouden van 6 t/m 9 juni 2014.

Meer foto’s zijn te bekijken op onze Facebookpagina