Op woensdag 11 november 2015 stapte een delegatie van Voorpost voor de vijfde keer op rij op uitnodiging van de organisatoren mee in de jaarlijkse Marsz Niepodległości te Warschau. Dit is zowat de grootste nationalistische manifestatie in heel Europa waar steevast tienduizenden Polen in meestappen. Deze keer werd er betoogd tegen de immigratiecrisis onder de slogan ‘Polen voor de Polen’ (de hele slogan luidde, vertaalt naar het Engels, ‘Poland for the Poles, Poles for Poland’).

Voorgaand aan de manifestatie waren de internationale delegaties, waaronder Voorpost, uitgenodigd door de kersvers verkozen nationalistische parlementariërs om het parlement te bezoeken waarna iedereen samen met de tienduizenden Polen mee stapten in de manifestatie.
Daar waar er de voorgaande jaren in de zijlijn van de manifestatie steeds rellen plaatsvonden met de politie bleven deze dit jaar zeer opmerkelijk uit. Dit komt waarschijnlijk door de recente verkiezingen die gewonnen werden door de conservatieven. De voorgaande jaren waren namelijk de christendemocraten van Donald Tusk (huidige President/Voorzitter van de Europese Raad) aan de macht en die zijn net zoals de meeste Christendemocraten (zie maar naar de eigen CD&V/CDA of naar de CDU van Merkel) helemaal niet opgezet met nationalisten en het behoudt van de eigen cultuur dus lokte de Poolse politiek de afgelopen jaren zelf rellen uit om de manifestatie in een slecht daglicht te plaatsen (zo werd bijvoorbeeld in 2014 zelfs het hoofdpodium, waarop bij het einde van de manifestatie toespraken gehouden worden, met het waterkanon en traangas bestookt). Maar bij deze editie is dus duidelijk gebleken dat de nationalisten en het Poolse volk helemaal niet uit zijn op rellen, geweld en vandalisme maar slechts voor het uitdragen van hun boodschap deelnemen aan de manifestatie en dit kan dus duidelijk in een vredevolle sfeer gebeuren indien de politiek de vrede bewaard door zelf niet met provocateurs in de manifestatie mee te stappen en rellen uit te lokken.

Nog een opmerkelijke zaak was dat naast de vele positieve reacties van Poolse deelnemers op onze aanwezigheid die we ieder jaar krijgen er ook een tiental Nederlanders ons, aangetrokken door de Prinsenvlag, kwamen begroeten. Steeds meer Nederlanders beginnen dus hun weg te vinden naar deze gigantische manifestatie. Hopelijk zien we hen volgend jaar weer!

Een video van de manifestatie is hier te zien:
https://www.facebook.com/ZeitimBild/videos/10153626716911878/

En ons Facebook foto album is hier te zien:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.932646210156722.1073741870.111925772228774&type=3