De vroegste Voorpostdeelnemers aan het IJzerwakeweekeinde sijpelden in de loop van vrijdagnamiddag de Vleterranch binnen.

Deze werd ons nieuw onderkomen voor overnachting, maaltijden en zangavond. En dat bleek een juiste keuze te zijn. De uitbaters ontvingen ons met open armen en haalden het onderste uit de kan om ons verblijf zo aangenaam en praktisch mogelijk te maken. Zaterdag, zondag en maandagmorgen mochten we genieten van een uitgebreid ontbijt en op zaterdagavond werd een heerlijke spaghetti opgediend voor meer dan 70 medewerkers! Alles mooi op tijd en met de glimlach. De Vleterranch ligt dan ook al vast voor volgende editie van IJzerwake. En kom je in de buurt van Westvleteren, loop dan even binnen in de cafetaria van de Vleterranch (Kruisstraat 6, Westvleteren) en drink er met de groeten van Voorpost (niet op kosten van Voorpost!) een West-Vlaams streekbiertje. Je zal er met open armen ontvangen worden.

Het weekeinde werd rustig ingezet met een heerlijke braai, klaargemaakt en opgediend door An, Dave en Michel en doorgespoeld met het nodige gerstenat, opgediend door de bijzonder sympathieke en mooie Fien.

Na het ontbijt van zaterdag werd het ernst. Onder leiding van Nick brachten militanten van kringen Gent en Aalst alles in gereedheid voor onze traditionele zangavond, organiseerden de overnachting en zorgden er voor dat de tafels gedekt stonden tegen 18 uur.

Alle andere militanten, waaronder een grote ploeg Voorposters uit Nederland, melden zich om 10 uur op de IJzerwakeweide om alles in gereedheid te brengen voor de IJzerwake van ‘s zondags. Enkele duizenden stoelen werden geplaatst, podium aangekleed, orgel op het podium gesleurd, toiletten geplaatst, inkompoorten in mekaar gevezen, vlaggenmasten geplaatst, tenten opgezet, enzovoort, enzovoort. Dit alles ging ontzettend vlot, zodat we ruim op tijd klaar waren om ons nog even te verfrissen vooraleer onze voeten onder tafel te schuiven voor het naar binnen werken van een heerlijke spaghetti.

Om 19u30 openden we de deuren voor onze zang- en kameraadschapsavond en om 20u00 was de zaal van de Vleterranch helemaal volgelopen, barstensvol! Op het podium een uitgebreid gezelschap om de zangavond in goede banen te leiden. Vier muzikanten, zijnde de zussen Torfs van het Vlaams huis De Klokke in Duffel en dé Jan, allen gewapend met een trekzak en ondersteund door een contrabas, zorgden voor een fantastische muzikale begeleiding. Het aangeven van de liederen lag dan weer in handen van Francis, Geert en Volkerd. En het mag gezegd: het werd weer een schitterende, deugddoende avond, waarbij we behalve de Voorpostmilitanten ook heel wat VNJ’ers, NSV’ers, NJSV’ers, en KVHV’ers mochten begroeten. In de loop van de avond kregen we dan ook nog een bijzonder gewaardeerd optreden van onze sympathieke Duits-Vlaamse familie, die reeds enkele jaren via haar optredens een meerwaarde biedt aan onze zangavonden en Sporenherdenkingen. Om 23u00 werd het officieel gedeelte van de zangavond afgesloten met het ‘goede nacht kameraden’ waarna het niet-officiële gedeelte nog doorging tot een stuk in de nacht.

Zondagmorgen stonden we om 8u30 weer paraat aan de Voorposttent op de IJzerwakeweide om daar de nodige richtlijnen en materiaal te ontvangen voor de ordedienst en andere te vervullen taken. Behalve de volledige ordedienst leverde Voorpost nog militanten voor de parking en de inkom. In de grote tent van het IJzertreffen stonden ten slotte nog enkele militanten van Aalst en de Vlaamse Ardennen achter de verkoop en propagandastand van Voorpost. Propagandastand die mocht rekenen op heel wat sympathie, zodat ook de verkoop een succes werd.

Dadelijk na de IJzerwake zag men tientallen blauwe hemden zich als werkmieren over de ijzerwakeweide verspreiden om de afbouw en de opruim voor hun rekening te nemen. Om 16 uur begaven we ons ter afsluiting naar de grote tent van het IJzertreffen, georganiseerd door het VNJ, om samen het stof door te spoelen en de (grote) dorst te lessen.

Een laatste ploeg doorzetters bleef nog een nachtje op de Vleterranch om de maandag mee te helpen bij de laatste werkzaamheden van de afbouw.

Een bespreking over programma en inhoud van de IJzerwake leest u in het volgend nummer van Revolte. Eén anekdote wensen we jullie echter alvast niet te onthouden: de priesters die de eucharistieviering verzorgden waren zowel de hosties als de kelk vergeten. Maar vindingrijk als ze waren werd beroep gedaan op de VNJ-“catering” om een sandwich te bezorgen die de hosties moest vervangen en voor de kelk maakten ze gebruik van een authentieke Voorpost–bierpot, wat voor het nageslacht vastgelegd werd op heel wat foto’s.

Dit overzicht wensen we te besluiten met de meer dan zeventig Voorpostmilitanten uit Noord en Zuid te bedanken voor hun inzet tijdens dit IJzerwakeweekeinde. Inzet die door de duizenden deelnemers aan de IJzerwake en het IJzerwakebestuur ten zeerste gewaardeerd wordt!

Meer foto’s zijn te bekijken op onze Flickrpagina.