Het 32ste Pinksterkamp werd in Merelbeke, nabij Gent, georganiseerd. De deelnemers druppelden overwegend op vrijdagavond binnen. De avond werd gebruikt om bij te praten onder het genot van een kop soep en een welkome warme hap.

Na de officiële opening van het Pinksterkamp op zaterdag gaf voorzitter Johan Vanslambrouck de eerste vorming met als onderwerp natievorming in de Nederlanden. Na de daaropvolgende discussie serveerde de keukenploeg een eenvoudige, doch zeer gewaardeerde warme maaltijd.

Zaterdagmiddag verzamelden de deelnemers zich op de Vrijdagmarkt in Gent. Gemeenteraadslid Francis van den Eynde leidde de Voorposters door de binnenstad van de Scheldestad. Hij wist op boeiende wijze te vertellen over de geschiedenis en gaf een interessante rondleiding door het Stadhuis. Verrijkt door de vele indrukken stapten we van de vaste wal in één van de bootjes welke gehuurd waren. Ook vanaf het water blijkt de stad zeer mooi te zijn.

Terug op het kamp was de braai zojuist ontstoken. De mooie presentatie van de groenten werd gelukkig conform vorig jaar voortgezet. Al moet gezegd worden dat de blauwe bloemkool  argwanend werd bekeken. De avond werd weer benut om de ervaringen in Gent te bespreken.

Ook op zondag kostte het de deelnemers weinig moeite om op te staan. Het irritante fluitje van Luc werd dus maar weinig ingezet. Tim Mudde gaf de tweede vorming over dierenrechten. Op de wijze die we van hem gewend zijn zette hij de ideeën en werkwijze van de dierenrechtengroep MDTB (Met de Dieren Tegen de Beesten) uiteen. De verwachte discussie volgde inderdaad.

Ook de zondagmiddag werd door Voorpost Nederland georganiseerd. Sport en spel stond op de agenda. De sportievelingen werden eerst met twee aan elkaar gebonden om vervolgens te moeten voetballen. Het viel niet mee om met vier benen achter één bal aan te moeten rennen. Naast afgenepen polsen voor de deelnemers leverde de wedstrijd een hoop plezier op voor de toeschouwers langs het veld. Het tweede spel bestond uit trefbal. Na bevrijd te zijn van de knellende bandjes konden de spelers alle frustratie van zich afgooien. De sportmiddag werd afgesloten met het spel Hollandse Leeuwen, inmiddels een klassieker op de Voorpostweekeinden.

Voor het avondmaal werd er een aantal gedichten voorgedragen door de Gentse dichter Roni Ranke. Een mooie afwisseling tussen al het actieve van die dag. De keukenploeg had inmiddels een drankje voorbereid om te toosten op 35 jaar Voorpost. Deze versnapering werd gevolg door een hoogwaardig avondmaal. Het was wel duidelijk dat de ploeg tijdens het uitje in Gent niet had stilgezeten. Ook het toetje was een Michelinster waardig.

Na het uitbuiken volgde een discussie over de kringwerking binnen Voorpost, geleid door Luc Vermeulen. Het kampvuur werd rond zonsondergang ontstoken, gevolg door een zangavond rond het vuur. De Voorposters werden afgewisseld door gasten die enkele mooie nummers ten gehore brachten met hun gitaren.

De voorzitter refereerde eraan in zijn slotwoord; we zijn als heel wat gewend op culinair gebied op de Pinksterkampen, maar deze was van bijzonder niveau. Het hele weekeinde zijn de bezoekers voorzien van heerlijke maaltijden en aangename extraatjes. De kookploeg verdient alle lof. Dit en de goede sfeer en leuke deelnemers maakten het weer tot een aangenaam Pinksterkamp. Na het zingen van de nationale liederen volgde het schoonmaken en afscheid nemen. Volgend jaar wordt het Pinksterkamp gehouden van 25 t/m 28 mei 2012.