Het 35ste Pinksterkamp van Voorpost kan een succes worden genoemd. Het Pinksterkamp stond dit jaar in het teken van ‘De Groote Oorlog’. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak en dat kon Voorpost uiteraard niet aan zich voorbij laten gaan. De Voorposters sloegen het kamp op in Alveringem.

De deelnemers uit de noordelijke en zuidelijke Nederlanden werden bij binnenkomst op vrijdagavond getrakteerd op een goede soep.
Na de officiële opening van het Pinksterkamp op zaterdag hield Voorzitter Johan Vanslambrouck een voordracht over de oorlog van ‘14 – ’18 en de Vlaamse Beweging.

Na een goed verzorgde middagmaal vertrokken de Voorposters naar het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke. Het museum staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog en met name de grote Britse offensief in 1917. Het museum laat de totale waanzin van de oorlog goed zien. Aan beide zijden van de strijdende partijen vielen 500.000 slachtoffers. En dat voor een terreinwinst van acht kilometer.. Dit museum is een bezoek meer dan waard.

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan het grootste Britse militaire kerkhof op Europese vasteland, Tyne Cot. De begraafplaats huisvest 12.000 grafstenen van gesneuvelde militairen en een muur met 35.000 namen van vermiste soldaten.

Na het nuttigen van het avondmaal op het kamp vertrokken de Voorposters naar Ieper om het blazen van de Last Post onder de Menenpoort bij te wonen. En de Voorposters waren niet alleen. Onder de Menenpoort was geen plekje meer te bemachtigen.

Na het ontbijt op zondag hield Sjors een voordracht over nationalisme en internet. Hij ging in op de geschiedenis van informatievoorziening en misleiding en liet aan de hand van voorbeelden zien hoe een alternatieve media gecreëerd kan worden.

De middag stond in het teken van sport en spel met als thema ‘Groote Oorlog’. Het begon al met het middagmaal welke opgediend werd in gamellen. Liefdevol opgeschept door ‘zuster’ Karin. De hele voorbereiding en uitvoering was in handen van Dave en Volkerd die er een ongelooflijk spannende wedstrijd van hebben gemaakt en verder het tweede deel bestond uit een omloop waarbij een gewonde op een draagberrie moest vervoerd worden

Na de hoognodige opfrisbeurt kon de kennis worden getest door een goed in elkaar gestoken kwis welke werd. gepresenteerd door Tim. Aan het einde van de middag kon de braai worden ontstoken. En het eten ging er goed in, ondertussen genietend van het mooie weer. Kurt begeleide met zijn trekzak de zang bij het kampvuur. Deze kon niet tot de kleine uurtjes blijven branden i.v.m. de regen- en onweersbuien.

Ontbijt, de afsluiting en de opkuis. Een jaarlijks terugkerend ritueel op het Pinksterkamp. Zo ook dit jaar. De keukenploeg onder leiding van Peter had ook dit Pinksterkamp weer uitstekend werk verricht. Een ieder die zich heeft ingezet voor het slagen van dit Pinksterkamp wordt bijzonder bedankt!

Volgend jaar wordt het Pinksterkamp gehouden 22 t/m 25 mei 2015. Het thema zal dan de tweehonderste verjaardag van de vereniging van de Nederlanden zijn.

Meer foto’s zijn te bekijken op onze Facebookpagina.