Het vijfde Activistenweekeinde (in maart 2013) werd door Voorpost in de grensstreek van Brabant georganiseerd. Een mooie mengeling tussen Vlamingen en Noord-Nederlanders, jong en oud meldde zich vanaf vrijdagavond op de sfeervolle locatie. Dat je niet altijd blind de TomTom moet volgen bleek wel toen iemand zou worden opgehaald van het openbaar vervoer. De navigatie werd ingesteld en leidde zeker via de kortste weg. Die ging echter over in een zandput vol plassen. De auto kwam vast te zitten en de te hulp geschoten auto ook… Gelukkig konden de auto´s de volgende ochtend door een boer met trekker worden ontzet.

Op zaterdagochtend opende actieleider Florens van der Kooi het weekeinde. Bart van Gucht ving aan met een lezing over Dietsland. Bart bracht zoals altijd een helder en onderbouwd verhaal.
Na deze vormingsessie deelde de organisatoren de groepsopdrachten uit. De aanwezigen werden ingedeeld in vijf ploegen. Iedere ploeg kreeg één van de drie opdrachten (onderwerpen: Plaasmoorden, oranje-blanje-bleuvlag en de Rand rond Brussel). De ploegen moesten de opdracht uitwerken door een actie-idee uit te werken en op de schootrekenaar een spandoek en een pamflet te ontwerpen en een persbericht op te stellen. Op zondagochtend zouden de plannen worden gepresenteerd.

Het middagmaal werd herkend van vorig jaar. En dat was zeker niet vervelend. Kamerlid Rita de Bont hield na het eten een voordracht over Zuid-Afrika en de Plaasmoorden. De Bont heeft in Zuid-Afrika gewoond en kon putten uit eigen ervaringen.

Willem verzorgde de sportmiddag. De spellen varieerden van een estafette op een kangoeroebal, zaklopen in grote zak, trefbal en het altijd vermoeiende Hollandse Leeuwen. Het zaklopen vereiste de nodige samenwerking van de sportievelingen. Op grond van zijn gedrag werd Wietse ‘beloond’ met de nieuw ingestelde prijs: het Gouden Haantje.

De tijd tussen het sporten en het avondmaal werd nuttig besteed aan een opfrisbeurt, bijpraten met de anderen of het verder uitwerken van de groepsopdracht. De nodige schootrekenaars werden bediend door grafisch onderlegde activisten.

Na het avondmaal was er ruimte voor een open gespreksronde onder leiding van de altijd strenge Sjors die een drietal stelling aan de aanwezigen voorlegde. De cantus was in zeer goede handen van de aanwezige studenten van de NSV!. Praeses Karl was streng doch rechtvaardig. Regelmatig ontstond de nodige hilariteit tussen het zingen uit de Voorpostzangbundel. En het werd laat.

Met spierpijn en blauwe plekken van de sportmiddag stonden de deelnemers op zondagochtend op. Na het ontbijt presenteerden de vijf ploegen hun uitwerking van de opdracht. Creatief talent genoeg aanwezig bij Voorpost! De plannen werden becommentarieerd door de overige ploegen.

Een wandeling door de mooie landelijke omgeving was een welkome afwisseling en sloot de ochtend af. Het middagmaal bestond uit stamppot. Het was aan Florens de eer om als laatste een praktijkvorming te geven.

Het door Wietse, Willem en Bart goed georganiseerde weekeinde werd met een woord van dank aan de deelnemers, de organisatoren en de uitstekende kookploeg van de Hubertjes afgesloten.